Foodblog: speciaal bieren, mooie wijnen en heerlijke pinchos bij PITZ in Oosterhout.

Vroeg in de avond lopen we door het verrassend mooie centrum van Oosterhout. We steken de gezellige markt over en kijken onze ogen uit bij het zien van de imposante Sint-Jansbasiliek. We lopen door de levendige Klappeijstraat in, daar vinden we PITZ de nieuwe borrel- en pinchosbar van Oosterhout. Met deze korte wandeling zijn we direct in de stemming gekomen voor een ongedwongen avond met hapjes om lekker van te ‘pitzen’.

maak kans op een Pitz menu voor 2 personen doe mee via Facebook & Instagram

Het overdekte terras met de sfeervolle haart viel ons eigenlijk pas op toen we weggingen, maar vormt een warm onthaal en nodigt uit om verder te kijken. Binnen en buiten sluiten feilloos op elkaar aan want het industriële, trendy en warme karakter van binnen komt ook buiten zeer goed tot zijn recht.

Wanneer we binnenkomen worden we direct herkent door Bowie, één van de eigenaren van PITZ, die achter de bar staat. ‘Jullie komen voor het foodblog?!’ vraagt hij enthousiast. We nemen plaats aan diezelfde bar en krijgen een mooi glas rode wijn ingeschonken, de Patriarche Héritage uit Frankrijk wordt geschonken als huiswijn. Deze rijpe fruitige wijn is perfect om de avond mee te beginnen.   

In overleg met Bowie besluiten we voor het PITZ menu te gaan. Een menu dat bestaat uit een koude combinatieplank, een soepje, een pinchos plankje, warme gerechtjes en een dessert. Voor dit menu betaal je €21.50 per persoon en het is alleen per tafel te bestellen. Van woensdag tot zondag kan je bij PITZ aanschuiven om een menu tot je nemen met een drankje dat je kiest uit het brede drankenassortiment dat ze bieden. Ook voor de lunch, zakelijke arrangementen of privé feestjes kan je naar PITZ.

Terwijl we gezellig aan het kletsen zijn en genieten van ons aperitief wordt de koude combinatieplank voor ons op de bar gezet. ‘Dat ziet er lekker uit’, roepen we in koor! Een robuuste houten plank vol met charcuterie, kazen en andere heerlijke bites. Spaanse ham, Chorizo Iberico, Mortabella boterhamworst, Mahon en Monte Enebro kaas, walnoten, brood met tapenade en aioli, zongedroogde tomaatjes, gevulde paprika’s, gemengde olijven, gemarineerde ansjovis en gamba’s het ligt allemaal op deze rijk gevulde plank. Het water stroomt ons in de mond, dit is zo gezellig! Lekker samen pitzen, genieten van mooie wijnen en een leuke avond uit.

de perfecte match voor een goed begin van het voorjaar


Op woensdag en donderdag kan je onbeperkt tapas eten bij PITZ voor €19.50 per persoon. Om helemaal in de Spaanse sferen te komen kan je de tapas combineren met een flesje Lolea Sangria, rood of wit geserveerd met vers fruit voor €18.50. Tapas en sangria zijn sowieso de perfecte match voor een goed begin van het voorjaar en het ultieme recept voor een zwoele ‘Spaanse’ zomeravond in Oosterhout.

op woensdag en donderdag eet je bij Pitz onbeperkt tapas!

Inmiddels hebben we de rode wijn en al het lekkers wat op de plank lag tot ons genomen en zijn we toe aan nieuwe drankjes en hapjes. We vragen aan Jessie, de eigenaresse die net voorbij komt lopen, welke wijn ze adviseert bij de volgende gang. Dit zal een vissoepje zijn dus wordt een witte wijn aangeraden. We hebben keus uit een licht droge Pinot Grigio uit Italië of een wat stevigere Viura uit Spanje. De keus is snel gemaakt omdat we ons helemaal in Spanje wanen met de zomerse klanken van de Spaanse muziek op de achtergrond. We gaan voor de Spaanse wijn.


De zalmkleurige vissoep met mosselen, zeekraal, zalm en een knapperig lente-uitje wordt geserveerd in een stoere zwarte soepkom. Alhoewel ik geen echte vis liefhebber ben kan ik de iets wat zoute soep toch erg goed waarderen en laat niets over in de soep in de kom. Deze gang heeft ook weer gesmaakt en we zijn klaar om pinchos te gaan scoren bij de pinchos bar.    

De pinchosbar bevindt zich achter in de zaak voor de half open keuken. Erg leuk om even je benen te strekken in deze mooie horecazaak en een blik te kunnen werpen in de keuken. De pinchos bar zit er prachtig en kleurrijk uit en de pinchos liggen weer op mooie houten planken naast elkaar opgesteld. Je hebt keus uit koude pinchos maar ook warme, deze worden a la minute voor je gemaakt in de keuken. 

Wij kozen voor zes verschillende pinchos die we onderling ook weer delen, zo kunnen we alles proeven! We hebben gekozen voor de pincho met brie, honing, rode biet en walnoot en een pincho met geitenkaas, artisjok, vijgen en dadel die er heerlijk uitzagen op de pinchobar. 

De andere pinchos met gerookte zalm, kruidenkaas, wasabimayonaise en wakane, de pincho met een kaaskroketje, de fritatta met rabarber spinazie courgette en geitenkaas en de bruchetta met mozzarella tomaat en basilicum zijn voor ons bereid in de keuken. 

Onze selectie werd vrolijk gepresenteerd op alweer een mooie houten plank. Wat ineens opviel is dat de typische prikkertjes met de ronde bolletjes ook terugkomen in het logo van PITZ, erg origineel en super leuk bedacht!

Bij de pinchos nemen we nog een glas witte wijn. Met zo’n divers smakenpallet is het lastig om een specifieke wijn te serveren. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het bier zoveel verschillende smaken, maar ook zoveel verschillende bieren. Bij PITZ hebben ze ook een ruim assortiment aan speciaalbieren, die wij vanavond even aan ons voorbij laten gaan, want de wijn bevalt ons erg goed! 


De pinchos smaken weer zoals we het gewend zijn deze avond; mooie ingrediënten, verrassende combinaties die zorgen voor heerlijke smaken. We zitten nog steeds te genieten en eten alle pinchos met plezier op. Wanneer de plank leeg is wordt deze uitgehaald en… worden de warme hapjes uitgevraagd. Wow, nog meer eten! Wij dachten eigenlijk dat de pinchos de laatste gang waren.

Ouderen, jongeren, stelletjes, vrienden, vriendinnen; iedereen heeft het naar zijn zin en weet de weg naar PITZ nu al te vinden!

Het is inmiddels wat later op de avond en we zitten heerlijk op ons gemak wanneer er een viertal vrienden binnenkomt om even een drankje te doen. We merken op dat PITZ wordt gevonden door een breed publiek. Ouderen, jongeren, gezinnen, stelletjes, vrienden, vriendinnen iedereen heeft het naar zijn zin en weet de weg naar PITZ nu al te vinden.


Daar komen dan de warme hapjes, spareribs, loempiaatjes, knoflook gamba’s en… niet te missen in de Spaanse keuken de gekruide balletjes in tomatensaus. Op de kaart staan nog veel meer typische Spaanse versnaperingen zoals calamaris en potato wedges maar ook gerechten met een oosters tintje of een kip stoofpotje kunnen gekozen worden.

Wanneer we water met bubbels bestellen wordt deze geserveerd in een mooie stijlvolle glazen fles. Het water smaakt heerlijk en dus naar meer en dan valt ons op dat het water van Purezza uit een tap komt. Dit maakt ons nieuwsgierig en we vragen Bowie om uitleg. Hij vertelt ons dat flesjes water veel ruimte innemen in de koeling, daarbij is het erg arbeidsintensief en milieuonvriendelijk om flessen mineraalwater te serveren. We hebben het beste water ter wereld dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken. Met het Purezza Premium tafelwater systeem wordt het water gefilterd waardoor het lekker smaakt. Het water met bubbels is afgesteld zoals ze het hier lekker vinden. Niet te veel bubbels maar subtiel en zacht. Dit water past erg goed bij het assortiment dat gevoerd wordt, alles is smaakvol en met aandacht gekozen en dat begint al bij het water.

Ook dit ziet er weer heerlijk uit


We zijn nog volop aan het genieten van onze bubbels wanneer het nagerecht opgediend wordt. Ook dit ziet er weer heerlijk uit en we zijn gek op toetjes. Een proeverijtje van drie toetjes zet de sfeer van de avond voort, genieten van een mooi scala aan kleine gerechtjes. Deze keer hebben we op ons bord een tiramisu met likeur 43, een chocolade truffel met slagroom en een fruitsalade, een perfect trio om het ‘pitzen’ mee af te sluiten.dddd

Om alles een beetje te laten zakken neem ik nog wat warms te drinken, een verse muntthee bereid zoals het hoort. ‘Eerst kokend water in het glas en dan pas de blaadjes verse munt’, verteld mijn gezelschap. Samen snoepen we nog van de verrassende bonbons die we krijgen, witte chocolade bonbons met een gedroogde aardbei in het midden.

Het was een erg leuke, gezellige en ongedwongen avond. We hebben lekker zitten ‘pitzen’ en genoten van alle overheerlijke versnaperingen. Wij zijn het er over eens, PITZ is zeker een aanwinst voor het uitgaansleven in Oosterhout!

Tags: foodblog, Pitz