High Beer bij De Houthallen

Een industriële horeca hangout in Oosterhout... dan heb je het over De Houthallen! Deze ‘hang loose’ plek heeft een volledig self-service concept en is gevestigd op het voormalig Galvanitasfabrieksterrein. Wij zijn uitgenodigd voor een high beer, lees (en geniet) je mee?

Het is zondagmiddag en we lopen de hippe loods van De Houthallen binnen. Het oogt er meteen gezellig en ruim: zowel jong als oud zitten aan tafel te genieten van hun drankjes en hapjes. We nemen plaats aan een hogere tafel vlakbij het podium, want iedere zondagmiddag tussen 15.00 en 17.00 uur is er livemuziek. Vandaag speelt Bartolo: met zijn warme stem verzorgt hij een heerlijke middag muziek met zijn geweldige repertoire van o.a. latin, jazz, pop en swing.

Onze gastvrouw Suzie heet ons van harte welkom en begint enthousiast te vertellen. De High Beer, ook wel dé Houthallen Experience genoemd, is een gezellige, maaltijdvullende high beer van vijf rondes speciaalbier. De eerste vier bieren mogen we zelf tappen uit de grote biertanks, het laatste biertje zal aan tafel worden uitgeschonken door Suzie. Bij elk biertje wordt een heerlijk gerechtje geserveerd, loopt het water je al in de mond?

De High Beer begint met een eigen huisbier: de Houthallen Weizen. De Houthallen Weizen wordt in opdracht speciaal voor hen volgens een eeuwenoud recept gebrouwen en wordt afgenomen in fusten. Het is een Weizen bier van 5,5%, een volfris en ongefilterd tarwebier met tonen van citrus en banaan. We proosten op een gezellige middag! Onder het genot van een goed gevulde borrelplank met o.a. een peper fuet, olijven, stokbroodje en oude kaasblokjes luisteren we naar de sfeervolle muziek van Bartolo. Een goede start van de proeverij is het zeker.

Naast de vele alcoholhoudende bieren heeft De Houthallen ook een ruime selectie aan alcoholvrije bieren. In plaats van de Houthallen Weizen zou je de proeverij kunnen starten met de Lowlander 0,0% Wit. Het is een lekker licht en fris biertje en zeker een aanrader voor de liefhebbers van 0,0%.

We vervolgen met de Juice Punch van brouwerij Frontaal. Het blikje ziet er meteen al feestelijk uit! Juice Punch is een zeer fruitige NEIPA (New England Indian Pale Ale) van 5,8% van de Bredase brouwerij Frontaal. NEIPA’s staan er in tegenstelling tot de klassieke IPA’s om bekend dat ze een stuk fruitiger en minder bitter zijn. In dit bier proeven we wat citrustonen en een licht droog tintje van dennen, maar vooral veel tropisch fruit als mango en ananas. Heerlijk!

Bij de Juice Punch krijgen we een groene, hartige wafel van boerenkool die geserveerd wordt met heerlijke pulled pork, mangosalsa en bosuitjes. Dit bijpassende gerecht smaakt fantastisch en laat de tropische tonen van de ananas en mango in het bier uitstekend tot zijn recht komen.

De Houthallen heeft ook een (bijna) alcoholvrije IPA, de Wanderlust van brouwerij van Moll uit Eindhoven. Lichtvoetig en fris stapt deze IPA door de wereld. Slechts 0,3% alcohol, maar honderd procent smaak. Tonen van citrus, dennen en passievrucht zijn kenmerkend voor deze smaakvolle IPA.

De White IPA van Bourgogne Kruis is in de zomer van 2021 verkozen tot het lekkerste bier van Brabant en tevens ons derde bier van deze proeverij. Dit bier van 6,5% is gebrouwen door de buurtjes van De Houthallen, de gebroeders Thuring van Bourgogne Kruis in Oosterhout. Het is een frisse witte IPA. Het is een heerlijk zacht bier met nadruk op aroma’s van hop en bitters in de afdronk. Bij dit zachte bier hoort juist een gerecht met wat meer spice om zo balans te houden, vertelt Suzie. De pittige chicken wings die geserveerd worden met smaakvolle barbecuesaus passen hier dan ook goed bij. En ze zijn heerlijk! Om je vingers bij af te likken.

Dan is het tijd voor een tripel: de Triple Trouble van brouwerij van Moll. Dit bier heeft 8,5% en is geen klassieke tripel die je doorgaans gewend bent als je een bierliefhebber bent. Deze tripel is namelijk gebrouwen met een Engelse en Amerikaanse hop en wordt vooral gekenmerkt door de smaken vlierbloesem, sinaasappel en koriander.

Bij deze smaakvolle tripel wordt een Houthallen burger geserveerd. Deze mini burger bevat sla, tomaat, cheddar, augurk en een voortreffelijke bacon chutney. Een echte klassieker en heerlijk bij deze tripel 

Ons afsluitend biertje betreft de Howling Wolf van Two Chefs Brewing en wordt uitgeserveerd door Suzie. Suzie heeft dit biertje al iets eerder uit de koelkast gehaald, want de Howling Wolf komt namelijk beter tot zijn recht als het iets opgewarmd is. Deze Imperial Porter van 8,0% is gitzwart en brengt tonen van koffie, pure chocolade en karamel met zich mee. Sommigen proeven zelfs tonen van drop. Het biertje heeft een romig karakter,  een typisch dessert biertje!  Vooral in combinatie met de brownie en karamelsaus is heerlijk.

De High Beer bij De Houthallen was vanaf begin tot eind een ware smaakbelevenis. De leuke weetjes over de bieren lieten ons de bieren niet alleen begrijpen, maar ook extra goed proeven! De kundige chefs van De Houthallen hebben gezorgd voor perfecte, bijpassende gerechten. We hebben onwijs genoten en komen zeker nog een keer terug. De Houthallen is open op zaterdag en zondag en op andere dagen op aanvraag voor groepen. Check de data van de vele leuke events via de website www.dehouthallen.nl . Houthallen, tot snel!