Foodblog: diner bij Quisine

Op de kop van de Heuvel in Oosterhout treffen we het restaurant: Quisine! Bijna als een verborgen pareltje is hier, na Veldhoven, vorig jaar april de tweede vestiging van het ‘Quality by Simplicity’- concept uitgerold. De vestiging wordt met veel trots gerund door chefkok Timo van der Veeken en zijn crew.


Een mooi pand is het zeker en bij binnenkomst voelen we ons al direct thuis, een gangetje, een kapstok en het valt ons direct op dat je overal, maar dan ook werkelijk overal, een ‘Q’ tegenkomt. Zelfs de kapstok bestaat uit Q-en.
 De ‘Q’ van Quisine natuurlijk, maar ook van ‘Qwaliteit’ zo legt onze gastheer Bram uit: “Bij Quisine serveren we herkenbare gerechten zoals ze bedoeld zijn. 

“Neem onze carpaccio bijvoorbeeld”, zo gaat hij verder, “fantastisch vlees met een authentieke dressing, grote vlokken Parmezaanse kaas en pijnboompitjes, precies zoals een goede carpaccio hoort te zijn.” Hij heeft ons inmiddels naar onze tafel gedirigeerd in dit bijzonder ruime, maar toch knusse restaurant. We zitten boven, op een soort parterre, met uitzicht op de open keuken. “Want ‘Qwaliteit’ mag gezien worden”, aldus Bram.

Onder de indruk van het modern frisse en uitnodigende interieur van het restaurant, maar ook van de professionele houding van onze gastheer, bestellen we via de QR-code onze eerste gerechten. We konden natuurlijk ook gewoon bij Bram en zijn collega’s bestellen, maar we willen deze QR-code ook eens proberen. 

“Die QR-code is een overblijfsel van de corona-tijd, maar nog steeds erg handig”, licht Bram toe.  Wil je even een korte pauze tussen gerechten? Dan wacht je gewoon nog even met bestellen. Wij willen zeker niet wachten op de nieuwe herfstgerechten die op de kaart staan. Bram verteld over de nieuwe voorgerechten: knapperige prei met paddenstoelen, belegd met Reypenaer kaas en vergezeld met augurk. Het blijkt een heerlijke combinatie te zijn, die ons aangenaam verrast. 

Uiteraard nemen we ook de carpaccio als voorgerecht. Deze carpaccio wordt de hemel in geprezen door de gastheer en op de website gebruikt als voorbeeld voor het ‘Quality by Simplicity’- concept. Geen woord is gelogen; deze carpaccio is niet ingewikkelder gemaakt dan nodig is en is daarmee ontzettend lekker! 

Om bij de nieuwe herfstgerechten te blijven, proberen we als de Short Rib. De subtiele rooksmaak van de op de BBQ  bereidde short rib in combinatie met de heerlijk zachte structuur van het vlees is echt waanzinnig. De scherpe, beetje bittere smaak van de komijn en de wat zoetere krokant gepofte mais maken het gerecht, wederom simpel, helemaal af.

De ravioli is goed gevuld en vol van smaak, mede door de heerlijk grote vlokken truffel. De wat zwaardere smaak van de truffel wordt eenvoudig gecompenseerd door de frisse peperachtige smaak van de groente op het bord. Bram begrijpt onze vragende gezichten gelijk als we bij hem naar die voor ons onbekende groente informeren: ”Het heet landcress en is een soort waterkers”, licht hij toe. Wederom simpel en heerlijk!

Er staat een chocoladedessert op de kaart. Het blijken Q-blocks te zijn, een soort crunchy chocoladebrokken, met chocolademousse en een bolletje vanille-ijs. Verrassend zijn de gepofte maiskorrels die voor een extra bite zorgen.



Daarnaast nemen we het dessert ‘Appel’. Wederom vanille-ijs, maar dan met gekarameliseerde stukjes appel, speculoos en de verrassing is hier de gepofte bacon. 
Een overdadig, maar o zo simpel dessert dat een waardige afsluiting vormt van een heerlijke avond.
Quisine heeft haar belofte meer dan waar gemaakt. Natuurlijk het fantastische eten, maar ook de aankleding, de smetteloze open keuken en de onberispelijke bediening passen naadloos binnen het ‘Quality by Simplicity’- concept. Onze gastheer kent zijn klassiekers, geeft iedere gast de aandacht die hij verdient en bedient volgens de etiquettes. 

Qwaliteit met een hoofdletter ‘Q’, dat is overduidelijk.