Foodblog: Diner bij Akropolis

Vorige week gingen onze foodies eten bij Akropolis in Oosterhout. Akropolis biedt een ruime keuze in traditionele Griekse gerechten, waaronder gerechten van zowel het Griekse vaste land, als gerechten van de vele eilanden die Griekenland rijk is. Wie is er nou niet gek op de Griekse keuken...? Daarom besloten onze foodies om het zelf te ervaren!

WIN EEN DINER VOOR TWEE VIA FACEBOOK & INSTAGRAM

Op een druilerige donderdagavond kwamen we aan bij Akropolis. Vanaf het moment van binnenkomst tot het verlaten van het restaurant waan je je in Griekenland. Met een warm onthaal van de medewerkers werden we naar onze tafel begeleid. De inrichting is uitnodigend en geeft gelijk een vertrouwd gevoel.

Er werd ons verteld dat we de avond niet konden beginnen zonder een drankje. En zo werd ons een glaasje Ouzo ingeschonken. Ouzo is een typisch Grieks drankje met een alcoholpercentage van wel 44%. Ik had zelf nog nooit Ouzo op, maar bij zo’n Griekse avond kon ik geen nee zeggen. We proostten op de avond en de Ouzo smaakte verrassend goed. Hij brandde lichtjes in mijn keel met een heerlijke anijs smaak achteraf.

Al snel werd ons een Pikilia schaal voorgeschoteld. Pikilia is een combinatie van verschillende Griekse warme en koude voorgerechten. Wat zag het er super uit. De heerlijke geuren vulden het restaurant en we konden niet wachten om te beginnen.

De schaal was gevuld met verschillende kleine Griekse gerechtjes: 

Dolmadakia: Griekse wijnbladeren gevuld met rijst en gehakt. Een aparte combinatie waar ik nog niet eerder van had gehoord, maar verrassend lekker. De frisse smaak van de wijnbladeren is een mooie combinatie met het gehakt en de rijst.

Kalamari tiganito: Gebakken inktvisringetjes geserveerd met knoflooksaus. De mooie goudbruin gebakken inktvisringen waren knapperig van buiten en mals van binnen. In combinatie met de knoflooksaus was het een gerecht om je vingers bij af te likken. 

Keftedakia: Gekruide gehaktballetjes in tomaten saus. Duidelijk huisgemaakt. De balletjes waren mals van binnen en ze waren heerlijk gekruid.

Tiropita: Bladerdeeg gevuld met fetakaas uit de oven.

Garides salata: Kleine garnalen in een Griekse cocktailsaus.

Tiro salata: Pittige salade mousse van Griekse fetakaas en knoflook. Deze salade heeft een rijke feta smaak, als kaasliefhebber kon ik hier alleen maar van smullen.

Taramosalata: Zachte romige Viskuit salade.

Tzatziki: Griekse knoflook-yoghurtsaus met stukjes komkommer en knoflook. Deze kon natuurlijk niet ontbreken en maakt zijn naam wel waar. Een mooi Grieks sausje wat overal bij gaat. Heerlijk fris, in combinatie met de sterke smaken van de Griekse keuken past dit perfect bij de voorgerechten.

Nadat we het voorgerecht op hadden kregen we al snel het hoofdgerecht geserveerd. De eigenaar kwam met een goed gevulde vleesschotel aan onze tafel. De heerlijke geur kon ons niet anders vertellen dan dat het heerlijk zou worden. De schaal wordt geserveerd met frites en drie heerlijke sausjes.

De vleesschotel was gevuld met:

Special Gyros: In witte wijn gemarineerde kleine stukjes vlees gesneden van het spit in een romige pikante champignonsaus. Deze versie van gyros had ik zelf nog nooit eerder gegeten. Met de volle smaak was hij zeker niet de minste op het bord. De witte wijn was niet overheersend en voegde net wat extra’s toe aan het vlees.

Lamsrack: Een heerlijk stukje vlees van de grill met een lekker korstje en rosé van binnen.

Bifteki: Gekruid gehakt gevuld met fetakaas.

Suflaki: Een varkenshaas spiesje.

Gyros: Kleine stukjes varkensvlees gesneden van de spit. Hier kan het gewoon niet mis mee gaan. Je proeft gelijk de kwaliteit van het vlees.

We sloten af met een trio van ijs om de avond compleet te maken. 

Met deze proeverij van Akropolis heb je een uitgebreid diner voor twee personen. Het is een ideale kennismaking met de Griekse keuken. Een avondje uit met vrienden? Dan is dit zeker een aanrader. Met de verschillende smaken is er voor ieder wat wils. Het personeel is ontzettend vriendelijk en de eigenaar komt af en toe kijken of alles naar wens is. De hartelijkheid van Griekenland zie je gelijk terug in het restaurant.